Plastplater – Akryl (Plexiglass) og Polykarbonat

Velg mellom ulike materialer, tykkelser, standardmål eller exaktkappet plate – dine unike mål! Les nedenfor om de ulike materialene! Polykarbonat og Akryl (Plexiglass) er begge gjennomsiktige plastplater. Polykarbonat er ekstremt slagfast og enkel å bearbeide for boring og kapping. Akryl er enklere å bearbeide etter oppvarming.

 Material

 Tykkelser

 Mål

 UV-beskyttelse

Bearbeiding 

 Optisk klarhet

Slagfasthet

Brannmotstand

Polykarbonat

2, 3, 4, 6 mm

Standard & Exaktkappet

Ja

Meget lett

Bra

Ekstremt slagfast

Meget god

Akryl

2,3, 4, 5, 6, 8, 10 mm

Exaktkappet

Ja

Krever riktig varme og utstyr

Mycket bra

Meget god

 

Bra

Glassfiber

1,2mm

Per løpemeter

Ja

Meget lett

Mindre god

Meget god

OK

Om Akryl (Plexiglass) og Polykarbonat

Akryl og polykarbonat er begge gjennomsiktige termoplaster som brukes i en rekke ulike bruksområder. Begge materialene har sine fordeler og ulemper, og valget mellom dem avhenger av de spesifikke kravene i din applikasjon.

Akryl, kjent som Plexiglas, eller PMMA (polymetylmetakrylat), er et allsidig materiale som har flere fordeler. Her er noen av de beste egenskapene til plexiglas:

Klarhet: Plexiglas har en høy optisk klarhet og gjennomsiktighet, noe som gjør det til et utmerket alternativ til glass for mange bruksområder.

Transparens: Akryl har vanligvis bedre optisk klarhet enn polykarbonat. Det betyr at akryl gir en klarere og mer gjennomsiktig overflate, noe som er gunstig i bruksområder der lysgjennomstrømning og ekstrem visuell klarhet er viktig, som for eksempel vindusdisplayer, bilde rammer eller akvarier. Polykarbonat har imidlertid utmerket optisk klarhet og lar lys passere gjennom materialet på en måte som gjør det nyttig for ulike vinduer, vindusdisplayer og skilt.

Lettvekt: Plexiglas og polykarbonat er betydelig lettere enn glass, noe som gjør begge materialene enkle å håndtere og transportere.

Slagfasthet: Plexiglas er mer motstandsdyktig mot støt og brudd enn glass, noe som gjør det mer holdbart og tryggere i visse situasjoner. Imidlertid er polykarbonat overlegen når det gjelder slagfasthet og varmemotstand sammenlignet med akryl. Polykarbonat brukes ofte i applikasjoner der holdbarhet og høy slagfasthet er avgjørende, som i støyskjerming, vernebriller og kraftigere industrielle applikasjoner.

Værresistens: Akryl har god motstand mot værforhold, inkludert UV-stråling, noe som gjør det egnet for utendørs bruk. Polykarbonat har bedre motstand mot UV-stråling enn akryl, noe som gjør det ideelt for utendørsapplikasjoner som krever beskyttelse mot solens skadelige stråler.

Bearbetning: Plexiglas kan formes og bearbeides med riktige maskiner for å tilpasses ulike designbehov, noe som gjør det populært innen produksjon og konstruksjon. Polykarbonat kan enkelt kuttes, bøyes og formes etter behov og ved lavere temperaturer enn akryl, noe som gir det fleksibilitet i design og konstruksjon. For eksempel kan polykarbonat kaldbøyes, noe som ikke kan gjøres med akryl.

Brannmotstand: Polykarbonat er mer brannbestandig enn akryl og slipper ut mindre farlig røyk ved forbrenning. Det brukes ofte i brannhemmende applikasjoner og i bygningssikkerhetssystemer.

Bedre kjemisk resistens: Akryl er mer motstandsdyktig mot visse kjemikalier enn polykarbonat. Det er derfor mer egnet for bruksområder der eksponering for kjemikalier er en bekymring.

Polering: Akryl kan enkelt poleres for å gjenopprette glansen hvis det blir ripete eller slitt, mens polykarbonat er mer utsatt for permanente riper.

Oppsummering:

Polykarbonat har sine egne fordeler, inkludert overlegen slagfasthet og varmemotstand sammenlignet med akryl. Polykarbonat brukes ofte i applikasjoner der holdbarhet og høy slagfasthet er avgjørende, som i støyskjerming, vernebriller og kraftigere industrielle applikasjoner. Akryl brukes ofte der optisk klarhet er prioritet.